torstai 31. tammikuuta 2013

Maastaveto - video

Maastaveto (eng. deadlift) on lemppariliikkeeni salilla. Tässä liikkeessä työskentelevät lähes kaikki lihakset m.m. reisilihakset, pakaralihakset, selkälihakset, vatsalihakset ja pään alueen lihakset. Erinomainen liike, mutta tekniikan on oltava kohdallaan. Tässä videossa tekniikkaani on korjattu ja maastavetoni on hyvä ja melko tekniikkapuhdas. Maastaveto kuuluu voimannostajien ohjelmiin (+kyykky ja penkkipunnerrus).

Pahoittelen jo nyt biisivalintaa (todella vaikeaa keksiä sopiva biisi tällaiseen videoon, heheh).Maastaveto ennätykseni on 110kg. 120kg.

Musiikki: Anna Hanski - Tunteisiin
Kiitos Antti videosta.x Steffi

keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Kouluratsastaja haastattelussa

Stella on siskoni, jonka elämä pyörii hevosten ympärillä (toinen siskoni on muotialalla oleva Sandra). Stella on Suomen hallitseva kouluratsastuksen mestari ja elää terveellisillä elämäntavoilla. Käytiin Stellan kanssa kuntosalilla ja hän näytti minulle harjoituksia, jotka tukevat hänen ratsastustaan ja joita hän suosittelee. Tässä on vihdoinkin haastattelu Stellasta, kuvien kera! 1. Hej Stella! Olet suomen parhaimpia kouluratsastajia! Mikä fiilis?
- Kiitos oikein mukavalta vaikkei sitä tässä kiireen keskellä sen kummemmin kerkee miettimään. Fokus on tällä hetkellä tiukasti tulevassa kisakaudessa sekä arkitreenissä.

2. Kuinka paljon ratsastat viikossa? Kuinka monta hevosta? Ratsastatko aina koulua vai myös esteitä tai muuta vastaavaa? Onko ratsastaminen rankkaa?
- Ratsastan noin 6h päivässä 5 päivää viikossa. Kisojen aikana treenaan lähemmäs 7 päivää viikossa. Tämä tarkoittaa noin 6-10 hevosta päivässä. Teen jokaiselle hevoselle treenisuunnitelman ja treenaan sitten siis itse  sen verran kun hevoset tarvitsevat. Tässä lajissa keskitytään aika vähän itse ratsastajaan, mutta sitäkin enemmän hevosiin ja niitten tarpeisiin. Teen hevosille hevoskohtaiset valmennussuunnitelmat johon kuuluu myös muuta kun koulutreeniä. En hyppää kovinkaan usein vaikka se onkin hauskaa. Jätän sen taitavimmille esteratsastajille. Ratsastus on rankkaa, varsinkin niille, joille tarvittavat lihakset, kuten esim. sisäreidet ja korsetin lihakset eivät ole vielä tarpeeksi vahvat. Kun ratsastaa paljon oppii treenaamaan hieman "taloudellisemmin" ja sillon syke ei jatkuvasti enää ole kovinkaan korkealla. Ratsastus on hyvin paljon peruskuntoa ja kestävyyttä nostava laji. Treenatessani syke on noin 120-140 mutta nousee piikkeinä 170-180 hetkellisesti treenien aikana.3. Mitkä lihakset ovat hyvät olla kunnossa kun ratsastaa ja mitkä lihakset tekevät eniten työtä hevosen selässä?
-Ratsastuksessa tärkein kehon-osa on sisäreidet ja keskivartalo. Myös hartiaseutu on todella tärkeä hyvän ryhdin yllpäitämiseksi. Ratsastaessa joutuu käyttämään hyvin pitkälti kaikkia kehon lihaksia taspainotteluun ja  onkin tämän takia äärimmäisen tehokas liikuntamuoto. Kun ratsastaa paljon tukilihakset kehittyvät todella vahvoiksi eikä lihaskipua ole enää kovankaan treenin jälkeen. Tämän takia treenaan säännöllisesti muutakin kuin ratsastusta. Ratsastus on vähän saman tyyppinen urheilumuoto kuin tanssi. Pitää osata olla rento samalla kun pitää olla jäntevä ja vahva. Staattisesti lihaksia ei saa jäädä jännittämään jottai herkkä tunto ja rytmitaju häviä. Ratsastajalla täytyy olla hyvä rytmitaju, tasapaino ja kehonhallinta.4. Olet selvästi fyysisesti erittäin hyvässä kunnossa. Mitä teet ratsastuksen lisäksi?
- Pyrin tiukkojen aikataulujeni puitteissa treenaamaan myös kehonhallintaa ja liikkuvuutta sekä hapenottokykyä parantavia lajeja. Käyn aina kun kerkeän ulkona juoksemassa. Se on helpoin mahdollinen tapa parantaa  kuntoa ja hepenottokykyä. Sitä voi tehdä miltei missä vaan ja varsinkin kisamatkoilla käyn paljon juoksemassa ja samalla tutustun uusiin ihaniin paikkoihin. Juoksemisen lisäksi kävin varsinkin nuorempana paljon salilla  treenamassa keskivartaloa ja voimaa. Nykyään en tee enää juuri ollenkaan voimaa lisääviä harjoitteita mutta nuorempana ja varsinin pituuskasvun loputtua oli todella tärkeää saada kordinaatiokyky ja jäntevyys paremmaksi. Sillon lisävoimasta oli apua. Nykyään keskityn enemmän liikkuvuuteen ja venyttelyyn.
5.Miltä ruokavaliosi näyttää suunnilleen? Suositko jotain tietyntyyppistä ruokavaliota?
- Tästä voisin puhua ikuisuuden! Olen kokeillut kaikenmaailman dieettejä. Ei varsinaisesti laihtumisen merkeissä vaan enemmänkin energiatason nostamiseksi ja kiinteytymiseksi. Kaiken tämän kokeilun jälkeen ei voi kun todeta että urheilijalle on olemassa yksi ja ainoa tie - Syö puhdasta, monipuolista ja terveellistä kotiruokaa säännöllisesti ja liiku paljon. Oma ruokavalioni koostuu puhtaista raaka-aineista. Vältän turhaa sokeria, kovaa rasvaa ja valkoisia hiilareita. Jos syön leipää se on mieluiten tummaa. Välillä syön karkkia, mutten arkisin. Aamuni alkaa 365 päivää vuodessa jätti kupillisella vihreää teetä. Ja tästä tavasta en luovu ikinä! Sitten syön vähän puuroa tai muroja ja lähden treeneihin. Lounaaksi syön useinmiten jotain lämminta eli riisiä/pastaa/kasviksia ja lihaa/kalaa/kanaa. Iltapäivällä syön hedelmiä ja porkkanoita. Illalla laitan aina kun jaksan kasviksia ja jotain lihaa/kalaa/kanaa. Joskus, kun ei ole nälkä, syön vaan hedelmän tai leivän. Eli syön vaan jos on nälkä. Liian makean ruuan syöminen lisää todella paljon ruokahaluani, eli sen kanssa olen tarkka. Pyrin aina syömään suomalaista, lähituotettua ja luomua. Kun syön lihaa, suosin aina metsästettyä tai luomua ja pyrin välttämään tehotuotettua. Ainakin omalla kohdallani ruuan laatu on todella merkittävä tekijä jaksamisessa ja energiatasossani!6. Mitä urheilumuotoa haluaisit testata? Oletko jo ehtinyt käyttää hotjooga-lahjakorttia, jonka sait minulta joululahjaksi? ;)
- Haha =) on paljon erillaisia liikuntamuotoja jota haluaisin tehdä useammin, kuten esim. laskettelua ja tanssia. Valitettavasti aikani ei vaan riitä kaikkeen. Olen kerran myös hypännyt laskuvarjohypyn ja se oli äärimmäisen siistiä, en sitten tiedä lasketaanko se urheilumuotona ;) Olen todella innoissani Hotjooga-lahjakortistani ja olen suunnitellut meneväni sinne heti kun flunssani on hieman hellittänyt.

7. Mitä mieltä olet väitteestä, että ratsastus ei ole urheilua?
- Siihen kysymykseen ei ole kun yksi vastaus - kokeilkaa ja tulkaa sanomaan se uudestaan! Useimmat jotka ovat olleet ensimmäisellä kunnollisella ratsastustunnilla eivät pääse seuraavana aamuna sängystään.
8. Onko sinulla suuria tavoitteita ratsastusurheilusi suhteen? Tuleeko sinusta maailman paras?
- Minusta tulee maailman paras. Siihen olen aina tähdännyt ja tähtään edelleen. Tässä lajissa, niinkuin oikeastaan kaikissa muissakin, pätee sama asia - Less talk, more action! Eli pyrin selittelemään mahdollisimman vähän ja tekemään tuloksieni eteen sitäkin enemmän. Jos hakee syitä, ettei voi treenata, niitä alkaa tulemaan joka päivä. Eli sen sijaan pitää löytää syy miksi saakin treenata ja nauttia jokaisesta hetkestä.

9. Suositteletko ratsastusta kaikille? Miten aloittelijan, joka on kiinnostunut tästä lajista, tulisi toimia?
- Ratsastus sopii vähän rohkeammille koska hevonen aistii jännittyneen ratsastajan. Vaikka ratsastus onkin loistava liikuntalaji, sitä ei kuntoilun tai rasvanpoltto tarkoituksessa pidä tehdä. Hevosta pitää kunniottaa, eli ensin pitää olla sellaisessa fyysisessä kunnossa ettei hevonen kärsi treeneistä. Suomessa on paljon hyviä Suomen Ratsastajainliiton (www.ratsastus.fi) hyväksymiä ratsastuskouluja, niihin voi hakeutua ja aloittaa alkeiskurssi.

10. Oletko ollut vaaratilanteissa hevosten parissa? Nehän ovat suuria ja joskus ennalta-arvaamattomia eläimiä (vai ovatko?). Voisiko lajia kutsua joskus extreme-lajiksi?
- Lajin parissa työskentelevät ovat jokainen ollut useamman kerran vaarallisessa tilanteessa. Tässä varsinkin hyvä hevosmiestaito on kaiken a ja o. On äärimmäisen tärkeää, että ensin opitaan käsittelemään ja lukemaan hevosta sekä käyttäytymään sen parissa oikein. Hevonen on iso ja joskus ennalta-arvaamaton, joten sitä ei pidä ikinä aliarvioida. Olen kasvanut hevosten parissa ja olen aina ollut erityisen kiinnostunut ongelmatapauksista ja villeistä nuorista hevosista. Rakastan työssäni haasteita ja uusia epätavallisia tilanteita. Lajia voi helposti kutsua extreme-lajiksi mutta siihenkään ei pidä pyrkiä. Kun tuntee hevosen ja kun hevonen luottaa suhun vaaralliset tilanteet ovat harvinaisia =)
11. Monet heppatytöt syövät joskus hevosten ruokia. Oletko maistanut hevosten heiniä joskus?
- Haha!! Ihana kysymys!! Tottakai olen! Junnuna varsinkin maisteltiin kaikkia mahdollisia myslejä ja pellettejä. Ne oli vaikka kuinka hyviä! Täynnä kuivattyja porkkanoita ja herneitä. Heinä on hieman kuivaa pureskeltavaa  mutta paremman puutteessa menee sekin. Jos oikeen haluaa herkutella niin hevosille kun saa tilata sellaisia 20kg porkkanasäkkejä suoraan maajusseilta  niin niitä voi ostaa vaikka kotiin jos ei halua maksaa normi kauppojen hintoja. Myös B-vitamiinilitkut on herkullisia ja ai niin... se liuotettava melassileikekin menee hyvin välipalasta ;)

Lopuksi kehonhuolto-/venytyskuvia Stellasta.
Kuvat ottanut Steffi (ensimmäinen Stellan nettisivuilta).


Terveisin,

Stella Hagelstam
Kiitos paljon hauskasta haastattelusta! Tack för intervjun min kära syster!
x Steffi

TerveysKasariKeskiviikko nr. 3

Löysin antiikki-lehdestä nopeita vinkkejä terveellisempään ruokailuun. Näin neuvottiin 23 vuotta sitten. Neuvot ovat melko samantapaiset nykyäänkin, eikö vain? :)

ps. tänään tänne tulee kouluratsastaja-siskoni, Stellan, haastattelu! :)


x Steffi

tiistai 29. tammikuuta 2013

Inspiration

Nämä kuvat eivät ole omiani. Niiden tarkoitus on toimia inspiraationa minulle ja lukijoilleni, enjoy :)
x Steffi

Miten söin, kun laihduin lähes 10 kiloa? Kysymyspostaus.

Minun piti postata enemmän kun kerran eilen, mutta se aika, jonka olin suunnitellut blogille menikin aivan toisiin juttuihin. Olin Elixialla tapaamassa Lorna Jane-edustajia (näistä treenivaatteista enemmän pian!) ja yhtäkkiä minut olikin värvätty mukaan Elixir-ohjelman kuvauksiin... Miltä näytän Mirella Koulliaksen ja Viivi Avellánin vieressä? Heheh, se selviää ohjelmassa (tarkempi lähetysaika pian myös). Hauskaa oli!

Ruokailustani hieman siitä kiinnostuneille

Kysyin PTltäni paljonko painoin ennen kun aloitin tämän "kuntoremontin" (PTn kanssa treenailu, terveellinen ja säännöllinen syöminen, alkoholinkulutus vähemmälle sekä tupakka pois).

Vastaus: yli 75kg

Olin luullut, että painoa ei ollut ihan niin paljon, mutta olihan sitä. Paljonko painan tällä hetkellä? 1,5 vuoden jälkeen?

n. 66-67kg

Eli lähes -10kg olen laihtunut 1,5 vuodessa.

1,5 vuoden ero
Joitakin kiinnostaa miten söin tämän aikana joten nyt puhun hieman ruoasta! Ilman treeniä (PTtä!) tämänhetkinen kunto ei missään nimessä olisi mahdollista - se on tärkeä muistaa. Ruokailuni oli melko terveellinen ennen "kuntoremonttia", kerron kuitenkin nyt mitä tein eritavalla.

Alkoholia vähemmälle - Ihanasta reppureissusta tulleena oli "muutama" juhlatilaisuus takana. Aivan hullun hauskaa oli, mutta elämä ei voi olla yhtä juhlimista... Tai voihan se! Mutta sitten ei olla hyvässä kunnossa fyysisesti, heheh. Kävin ulkona edelleen kuntoremontin aikana, mutta yritin jättää juomiset vähemmälle. Pari kertaa kuukaudessa pystyin kuitenkin juomaan olutta tai viiniä ja samalla päästä siihen kuntoon johon pääsin. Eli en ole jättänyt alkoholia täysin pois.

Herkkupäiviä vain yksi - Ja on melko samalla tavalla edelleen. On "karkkipäivä", jolloin voin syödä hieman epäterveellisempiä juttuja. Omat epäterveelliset herkut ovat suklaa missä muodossa vaan ja irtokarkit.

Ateriarytmi kohdalleen - Kunnon aamupala aina, useimmiten puuroa. Välipala, lounas, toinen välipala ja illallinen. Illalla mahdollisesti vielä iltapala. Paljon kasviksia ja salaattia, kylläinen olo piti aina tulla. Ruokaa söin paljon!

Tässä on hyvä muistaa, että minä en sortunut mihinkään dieetteihin. Minulla ei ollut mikään kauhea kiire (tottakai haluaa nopesti päästä tavoitteeseen), mutta olin kärsivällinen. Tämän jos voisin kaikille laihduttajille selittää hyvin: Tehkää kovaa työtä, jotta pääsette tavoitteeseenne mutta älkää etsikö mitään "pikaista tietä onneen". Kova treeni ja ruoka-asiat kuntoon, se on oikeasti niin yksinkertaista.


Jos teillä on tästä aiheesta kysymyksia, kysykää vain ja vastaan erikseen toisessa postauksessa siitä.x Steffi

maanantai 28. tammikuuta 2013

Hulluin treenivideo, jonka olen nähnyt

Tämä on kyllä pakko jakaa tänne näin maanantai-aamulla. Sitten kun alkaa punnerrukset ja leuat tuntumaan liian helpolta ja tylsältä niin tässä pientä variaatiota treeniin, heheh.x Steffi

perjantai 25. tammikuuta 2013

Vierasbloggaaja: Liinan tarina"Moi kaikki Steffitin lukijat! Kuten Steffi teille jo tuossa aiemmin kertoikin, hän toimii parhaillaan Personal Trainerina Elixiassa opiskelujensa ohessa. Tapasin Steffin uutena vuotena yhteisten ystävien kautta, ja keskustelu kääntyi aika nopeasti kehon- ja painonhallintaan ja sitä kautta ongelmiini, joiden kanssa olen taistellut jo vuosia.  Olen aina pitänyt huolen liikkumisesta ja seurannut syömisiä ainakin jollakin tasolla, mutta siltikään en ole saanut vaakalukemaa alas tai mahdutettua itseäni vaatteisiin, jotka roikkuvat käyttämättöminä kaapissa odottamassa ”sitä päivää kun...”.  Olen treenannut aiemmin opastajan avulla, kokeillut erilaisia lääkkeitä (jopa lääkärin määräämänä), testaillut ihmedieettejä, lukenut satoja artikkeleita lehdissä kuinka muutos tapahtuu, mutta ei. Sitä kaivattua muutosta ei ole tapahtunut. Joulun alla jo kyti ajatus siitä, että nyt on tartuttava tosissaan hommiin, nyt on tapahduttava muutos. Tätä epämiellyttävää olotilaa on eletty jo liian pitkään ja se alkaa olla jo henkisestikin aika raskasta, puhumattakaan terveydellisestä puolesta.
Lähtötilanne. Tavoitteena ulkoisista seikoista on muokata kehoa, kaventaa mittoja sekä parantaa ryhtiä. Se mitä silmä ei näe, on vähintäänkin yhtä tärkeää, kuten henkinen hyvinvointi, energiataso, vireys, tyytyväisyys ja onnellisuus.
Sitten, kuin ihmeen kautta, tapasin Steffin. Hän oli todella tsemppaava ja kiinnostunut siitä, mitä ajattelen ja miltä minusta tuntuu. Tuli heti sellainen fiilis, että me yhdessä voitaisiin onnistua. Sovittin, että hän alkaa treenaamaan kanssani. 
Seuraan televisiosta ja lehdistä erilaisia menestystarinoita ihmisistä,  jotka ovat tehneet saman päätöksen kuin minä. Se inspiroi. Aiemmin olin katsonut näitä onnistujia kateellisena, että nuo ne jaksaa ja pystyy. Mutta miksen minä? Olin jo oikeastaan heittänyt menemään toiveet siitä, että kykenisin vielä tässä 35-vuoden iässä oikeasti muokkaamaan kehoani muunlaiseksi, mitä se on enemmän tai vähemmän ollut jo vuosikymmenen. Koskaan en ole ollut täysin tyytyväinen itseeni, mikä sinänsä on aika surullinen ajatus, koska periaatteessa asiat kuitenkin ovat enimmäkseen todella hyvin. Keho, jossa asustan, on tärkeä asia, ja kokonaisvaltaisen hyvänolon saavuttamiseksi on tehtävä töitä. Kaikki pitää tietysti lähteä omasta halusta muutokseen ja on oltava valmis tekemään kovasti töitä. Minä olen. 
Pirteät ja kirkkaat värit treenivaatteissa sekä -kengissä motivoivat minua liikkumaan.
Maanantaina oli sitten ensimmäinen yhteinen treeni. Ensin tehtiin kehonkoostumusmittaus. Paha, sisäelimiä lähellä oleva rasvan määrä on korkea, 8. Se pitää saada paljon pienemmäksi. Se siis saisi olla lähempänä 1. Samoin paino on yli terveen lukeman. Nestettä kehossani on liian vähän, eli pitää muistaa juoda riittävästi vettä päivän aikana. Mutta, lihaksia, minulla on lihaksia! Lihasmassan määrä oli hyvä. Onneksi edes yksi luku on iloinen yllätys. Jossakin sentään näkyy aiempien treenien vaikutus. Ne meidän tulee nyt kaivaa esiin. Tällä viikolla tehtiin kahtena päivänä kunnon verenmakusuussa-treeni. Tai siis minulle se oli sellainen. Hiki virtasi, sydän hakkasi ja tuntui, että pyörryn. Mutta en luovuttanut. Nyt ei voi luovuttaa tai antaa periksi, enkä edes halua. Minä haluan tätä niin paljon. Ja minulla on ihminen, Steffi, joka käyttää aikaansa ja osaamistaan minuun. Haluan näyttää itselleni ja Steffille, että pystyn tähän. Asetimme tavoitteeksi kesäkuun puoliväliin mennessä -8-10kg, mikä on kohtuullinen tavoite. Se, että joku väittää laihtuneensa 5kg viikossa, saattaa olla totta, muttei terveellistä tai pysyvän painonhallinnan tavoitteissa järkevää. Steffin kanssa treenataan pari kertaa viikossa ja sen lisäksi treenaan itse 2-4 kertaa viikossa. Lisäksi pidän ruokapäiväkirjaa, jota Steffi sitten kommentoi kunnes kaikki tarpeellinen rutinoituu, kuten esimerkiksi aamiainen. Se tulee syödä, samoin välipalat, etten illalla ole liian nälkäinen.
Sisätreenien lisäksi pyrin liikkumaan ulkona pari kertaa viikossa. Etenkin aurinkoinen, kirpakka pakkaskeli houkuttelee minut ulos.
Tänne blogiin olisi tarkoitus kirjoittaa viikottain miten meidän treenaus etenee ja kuinka matka tavoitteeseen kulkee. Olen todella innoissani tästä! Tuntuu, että omaankin treenaukseen on saanut ihan uutta puhtia. Helppoa tämä ei varmastikaan tule olemaan, ja se on tärkeä tiedostaa. Läheisten tuki on todella merkittävässä roolissa, siksi olenkin kertonut kaikille tästä "projektista". Tästä se lähtee! 

- Liina"

torstai 24. tammikuuta 2013

TerveysKasariKeskiviikko nr. 2

Tiedän! Tänään ei ole keskiviikko, mutta postauksen nimi on kuitenkin tämä, joten annetaan mennä. Tässä tulee artikkelipostaus, joka on otettu terveyslehdestä "TEE" vuonna 1980.

Kiinnostava artikkeli nr. 2!
Aika hauska! Olen viimeisestä virkeestä kyllä samaa mieltä, kunhan hiilihydraatit ovat sitä terveellistä sorttia (=kasvikset, hedelmät, ruisleipä...). Aika rankka testi on ollut, ainakin vesipaastolle olevalle! Tuohan ei varmasti ole niin järkevää/mukavaa... Tottakai vesipaastolla oleva laihtuu eniten! (Älkää kokeilko tätä kotona)


ps. Minun on suuri ylpeys ja kunnia esitellä teille huomenna illalla Liina! Liina on "testiasiakkaani" kesään asti ja tulemme treenaamaan yhdessä kahdesti viikossa kesään mennessä, tavoitteet on laitettu ja niitä mennään nyt saavuttamaan. Kerran viikossa Liina toimii "vierailijabloggarina" ja kirjoittaa tänne hänen matkastaan ja painonpudotuksestaan. Julkaisen tekstin huomenna.x Steffi